Maak kennis met Ferry Jong

1-02-2022 Ferry Jong Nieuws

Ferry Jong (26), woonachtig in Zwaag, standplaats: Coney Haarlem

Wat is jouw functie?
Ik ben in augustus 2019 gestart als assistent-accountant bij Coney. Na mijn eerste jaar ben ik dat gaan combineren met de rol van data-analist. Per 1 juli 2021 ben ik gepromoveerd tot senior assistent-accountant.

Hoe ben je hier beland en wat sprak je aan?
Ik ben twee jaar geleden via-via in contact gekomen met Coney. Ik heb geen vooropleiding in accountancy, maar vanuit mijn interesse in vakken als economie en management & organisatie uit mijn middelbare school tijdperk en later data-analyse wilde ik mij omscholen tot accountant. Toen ik als voormalig BI-consultant over Coney hoorde, een club waar ik beide werelden (accountancy en data-analyse) kan combineren, was dat voor mij de ideale match. Iemand uit mijn netwerk is oud-collega van Onno Wouters en heeft mij met hem in contact gebracht. Na een leuk gesprek waarin voor mij bevestigd werd dat ik bij Coney mijn interesse in data-analyse en accountancy zou kunnen combineren en waarbij ook de noodzakelijke persoonlijke klik aanwezig was,  kon in direct aan de slag. Zo zie je maar weer hoe belangrijk het is om een goed netwerk te hebben!

Wat maakt Coney nu juist het kantoor waar je graag voor werkt?
Aangezien Coney het enige accountantskantoor is waar ik voor heb gewerkt, kan ik lastig de vergelijking maken met andere kantoren. Waarom ik graag voor Coney werk, is omdat de de tone-at-the-top goed is. Pieter de Kok laat vaak via Teams, e-mails en blogs op verschillende fora weten trots te zijn op het team. Dit motiveert enorm en maakt Coney een fijne werkgever. Daarnaast krijg je de ruimte om te ‘klooien’ met tools zoals o.a. Alteryx en Tableau. Het voordeel van een klein kantoor is dat de lijnen naar de mensen die het voor het zeggen hebben kort zijn, waardoor goede ideeën meteen kunnen worden geïmplementeerd.

En nu je hier bijna 2 jaar werkt, kun je aangeven in hoeverre jouw rol/functie/ontwikkeling naar verwachting is?
De combinatie werken en studeren is op sommige momenten pittig, maar bevalt goed. De kennis die je opdoet tijdens de studie kun je meteen toepassen in de praktijk. En bij vragen heb je naast de docenten ook collega’s die je kunnen helpen. Mijn collega’s bij Coney zijn erg behulpzaam en maken graag tijd vrij om te helpen. Al met al zijn mijn verwachtingen overstegen. Alvorens ik de overstap maakte had ik mij natuurlijk goed verdiept in de werkzaamheden van een accountant, maar in werkelijkheid was het natuurlijk altijd afwachten of ik het daadwerkelijk leuk vind. Ik heb het nog steeds erg naar mijn zin bij Coney en heb zeker geen spijt van mijn overstap!

Hoe ziet een gemiddelde werkdag/werkweek er voor jou uit?
Ik werk van maandag tot en met donderdag en vrijdag is mijn studiedag. Voor de pandemie zat ik ongeveer 75% van de tijd bij klanten en de overige dagen op kantoor. Op vrijdag ga ik naar de Vrije Universiteit in Amsterdam waar ik op dit moment de master Accountancy & Control volg. Hier krijg ik les van mensen uit het werkveld die vaak registeraccountant zijn. Mijn werkzaamheden bestaan uit het controleren van jaarrekeningen. De klantportefeuille van Coney bestaat voornamelijk uit MKB-ondernemingen. Als assistent-accountant krijg je de relatief makkelijke posten uit de jaarrekening, maar het voordeel van bij een klein kantoor werken, is dat je al snel de moeilijkere posten op kan en mag pakken. Dat heeft er ook voor gezorgd dat ik mij snel door kan ontwikkelen. Mijn werkzaamheden voer ik uit in een team vaak bestaande uit een externe accountant, controleleider en één of meerdere assistenten.
Naast mijn werkzaamheden als assistent-accountant is sport één van mijn grootste hobby’s. Ik speel al sinds mijn tiende biljart wat ik tot mijn 23/24e fanatiek en op hoog niveau heb gedaan. Hoewel ik tegenwoordig minder fanatiek train en wedstrijden speel, val ik wel zo af en toe nog in bij een Eredivisie team. Daarnaast speel ik ongeveer eens per maand voor de fun in een driebandenteam uitkomend in de 3e divisie. Ik volg ook graag sport op TV. Deze sportzomer is voor mij een walhalla met het EK voetbal, de Tour de France, de Olympische Spelen en de Dutch Grand Prix!

Heel ver vooruitkijken, heeft niet altijd nut, maar je hebt vast wel een idee wat je de komende paar jaren wilt bereiken?
De komende jaren wil ik mij graag verder ontwikkelen als accountant. Om te beginnen hoop ik volgend jaar mijn master Accountancy & Control af te ronden. Daarna wil ik de opleiding tot RA verder gaan volgen en hoop ik de spreekwoordelijke ladder binnen Coney verder te mogen beklimmen. Daarnaast blijf ik graag actief in de rol van data-analist om op een innovatieve manier de posten in de jaarrekening te controleren en mij hiermee te onderscheiden van de andere accountants.

Als je een tip zou kunnen geven aan iemand die bij ons wil komen werken, wat zou je dan zeggen?
Durf uit je comfort zone te stappen. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het levert altijd nieuwe inzichten op! Toen ik twee jaar geleden met beperkte kennis over het accountantsberoep de overstap maakte, wist ik in eerste instantie ook niet wat ik kon verwachten. Achteraf ben ik erg blij dat ik de keuze heb gemaakt!

Ferry Jong
Geschreven door:

Ferry Jong