Jonge accountants: ‘Geef innovatie de ruimte’

29-02-2024 Redactie Nieuws

De accountancysector maakt nog te weinig gebruik van nieuwe technologieën en kunstmatige intelligentie, terwijl dergelijke innovaties wel een oplossing zijn voor het tekort aan accountants. Jonge accountants, verenigd in de Young Assurance Boards, adviseren om innovatie ruimte te geven om te experimenteren met nieuwe tools en analyses.

De Young Assurance Boards van PwC, EY, Deloitte, KPMG, Mazars, BDO en de bestuursleden van de NBA Young Profs reageren hiermee op het rapport ‘Druk en tegendruk’ van de kwartiermakers toekomst accountancysector. In het rapport, dat eind november 2023 verscheen, concluderen de kwartiermakers Marlies de Vries en Chris Fonteijn dat de accountancysector de afgelopen jaren onvoldoende voortgang heeft geboekt om vertrouwen te herwinnen. Belangrijkste aanbeveling uit het rapport: accountants moeten meer veranderbereidheid tonen en hun zelfkritisch en zelfreinigend vermogen vergroten om de kwaliteit sneller en sterker te verbeteren.

Belangrijke rol voor young profs
De kwartiermakers De Vries en Fonteijn vinden dat de veranderbereidheid in de accountancysector beter kan. Ze zien daarbij een belangrijke rol weggelegd voor young professionals, meldt PwC. De verenigingen voor jonge accountants besloten om de adviezen op gebied van vier belangrijke thema’s (fraude en (dis)continuïteit, innovatie, cultuur en educatie) uit het rapport te delen via een onepager met de young professionals van hun accountancy- en advieskantoren. De observaties van de kwartiermakers zijn daarbij voorzien van tips die jonge accountants in hun dagelijkse werkzaamheden kunnen toepassen.

Bekijk onepager van de Young Assurance Boards

Innovatie kans voor sector
Innovatie is één van de thema’s waarop kansen liggen voor de accountancysecor, met nieuwe technologieën als data-analyse en kunstmatige intelligentie, melden de kwartiermakers. “Wij zien echter dat de sector hier nog teleurstellend weinig mee doet. Dit is temeer verbazend in het licht van het tekort aan accountants en de telkens terugkerende zorg over de aantrekkelijkheid van het beroep. Formele beperkingen op grond van regelgeving of toezicht hebben wij niet aangetroffen. De door de AFM in 2016 ingestelde InnovationHub wordt nauwelijks gebruikt.” (Met de InnovationHub biedt de AFM een omgeving waar toezichthouders met onder toezicht staande instellingen kunnen meedenken over hoe innovaties zich verhouden tot wet- en regelgeving.)

Nieuwe tools waardevol
De Young Assurance Boards roepen op tot een innovatieve(re) controle-aanpak, waarbij het gebruik van nieuwe tools zaken sneller, makkelijker en efficiënter laat verlopen. YAB-bestuurslid bij PwC Mohammed Mukhtar: ‘Tools als DataSnipper of Alteryx zijn waardevol. Zo kan een Alteryx-worfklow bepaalde stappen automatiseren, waardoor je werkzaamheden waarmee je normaal twee dagen bezig was, nu in een kwartier kunt doen.’

De Young Assurance Boards adviseren bij budgetbesprekingen ruimte in te bouwen om te experimenteren met nieuwe innovatieve tools en analyses. Ook roepen ze op om innovatieve oplossingen met het hogere management en klanten te delen. ‘Met steun ‘van boven’ krijg je vaak ruimte en uren beschikbaar om zo’n nieuwe tool te implementeren’, weet Mukhtar uit ervaring. ‘En als die eenmaal geïmplementeerd is, kun je er jaren profijt van hebben. Die investering betaalt zich terug. En als het niet lukt, leren we daar weer van en zetten we onze ervaringen in voor nieuwe innovaties.’

Volgens Pieter de Kok, managing partner bij Coney Minds, moeten we niet lullen, maar poetsen. “Omarm als Young Prof zelf de technologie, dus breng het niet onder bij een data-afdeling op de zesde etage of hoger. Stop het ook niet weg bij een service center in India, maar ga er zelf mee aan de slag!” Coney Minds maakt al gebruik van innovatieve tools zoals Tableau, Process Mining, Alteryx en Datasnipper, zoals is te zien op hun website.

Ook raadt De Kok aan om elkaar te inspireren en elkaar op te zoeken. “Organiseer pizza-data-avonden, bouw leuke nieuwe analyses en dashboards, of kom eens langs bij Coney Minds.”

Bron: PwC, 26 februari 2024

Foto: de Young Assurance Boards van van PwC, EY, Deloitte, KPMG, Mazars, BDO en de bestuursleden van de NBA Young Profs (foto PwC).

No user image
Geschreven door:

Redactie