Maak kennis met Liam de Jonge

14-04-2022 Liam de Jonge Nieuws

Wat is jouw functie?
Binnen Coney Minds ben ik momenteel junior assistent accountant en ik ben in dienst sinds september 2020.

Hoe ben je hier beland en wat sprak je aan?
Nadat ik net mijn middelbare school diploma had behaald en meteen druk bezig was met de voorbereidingen op mijn bacheloropleiding aan de universiteit Nyenrode, werd ik dankzij deze Utrechtse onderwijsinstelling benaderd door Coney Minds. Een gezellige uitnodiging om een keer op gesprek te komen aan de Van Nelleweg, locatie Rotterdam. Het was wel even een zoektocht, maar uiteindelijk zette ik voet in een knusse kantoorruimte waar ik met open armen werd ontvangen. Een vriendelijke groet, stralende gezichten en een snel voorstelrondje. Kortom, gewoon een zeer ontspannen sfeer waardoor een jonkie, die net uit de schoolbanken kwam, zich volledig op zijn gemak voelde.

Die relaxte atmosfeer is ook juist het aspect dat ik erg waardeer binnen Coney Minds. Ik heb altijd (nu nog steeds) opgekeken naar al mijn collega’s, omdat zij al veel langer in het vak zitten en sommige de RA-titel al in hun broekzak hebben. Maar toch behandelen ze mij als een gelijke, begeleiden mij altijd met veel geduld en helpen mij ook te groeien in mijn zwakkere punten. Dat down-to-earth element is écht een geweldige drijfveer waardoor ik, ondanks mijn fouten, toch steeds de lat voor mijzelf hoger kan leggen.

En nu werk je hier 1,5 jaar, kun je aangeven in hoeverre jouw rol/functie/ontwikkeling naar verwachting is?
Eerlijk gezegd had ik werkelijk waar geen idee wat ik kon verwachten. Voordat ik mij zelfs had ingeschreven voor mijn vervolgopleiding, heb ik met diverse mensen gepraat en gastsprekers op mijn voormalige middelbare school aangehoord over wat een accountant nou eigenlijk doet. “Ja, de jaarrekening controleren”, was het meest gevallen antwoord. Niet heel erg verhelderend, maar ik wist tenminste wat de rode draad was: de cijfers nakijken.

En op dinsdag 1 september, najaar 2020, begin ik dan voor ’t echie: specificaties bouwen, de jaarrekening doortellen, cijfers inlezen en soortgelijke werkzaamheden op niveau één uitvoeren in het programmaatje MLE. En, zeker na de hele toestand rondom de pandemie, om de zoveel weken nieuwe gezichten ontmoeten waarachter elk een verhaal schuilt. Ja, en dan begint het kwartje wel langzaam te vallen en begin ik de noodzaak van dit beroep binnen de financiële wereld te beseffen.

Dus, ja. Mijn ervaring van het afgelopen anderhalf jaar was meer dan ik ooit had kunnen verwachten. En het mooie is, er is nog zoveel te ontdekken binnen de audit, dus ik kan nog heel wat verwachten.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag/werkweek er voor jou uit?
Simpel gezegd: leren, leren en nog eens leren. Met plezier hoor! Klinkt misschien heel gek, maar het is toch zo. Overdag komt voornamelijk de praktijk om de hoek kijken. In de ochtend schakelt mijn begeleider met mij, digitaal of op locatie, om mijn werkzaamheden voor vandaag of komende dagen te vertellen. Daarnaast plannen we een moment van zelfreflectie in om mijn reeds voltooide taken te bespreken of even een leeg Word-document openen als het tijd is voor een verhaaltje over entiteit X. In de avond duik ik met mijn neus in de boekenter voorbereiding van het college op vrijdag.

Maar natuurlijk kom ik tijdens het weekend ook tot rust. Na een paar uur flink zwoegen in de bibliotheek, kan ik even achterover zitten en heerlijk genieten van een pot Engels voetbal op de tv of nog lekker een middagje erop uit gaan met de familie.

Heel ver vooruitkijken, heeft niet altijd nut, maar je hebt vast wel een idee wat je de komende paar jaren wilt bereiken?
Jazeker! Nadat de Coronaregels grotendeels werden losgelaten, heb ik de afgelopen twee maanden gemerkt hoe ontzettend leuk dit vak is en, zoals ik al eerder heb genoemd, er nog veel meer te ontdekken valt binnen de accountancywereld. Daarom zou ik graag als eerst willen werken naar de functie assistent accountant en vervolgens vanuit die positie verder de ladder op te klimmen om ook mijn bachelor goed te kunnen afronden. Dit klinkt misschien als een doorsnee plan, maar meestal leveren de simpelste ideeën het beste resultaat op, haha.

Als je een tip zou kunnen geven aan iemand die bij ons wil komen werken, wat zou je dan zeggen?
Wees niet onzeker over jezelf, zeker als je net dit beroep bent binnengestapt. Durf je vragen te stellen, ook al mogen ze nog zo dom klinken: uiteindelijk ben jij degene die het moet snappen! Het kwartje kan bij jou wellicht later vallen in tegenstelling tot anderen, maar door het SLIM-motto van Coney Minds word ook jij elke dag een stukje slimmer.

Liam de Jonge
Geschreven door:

Liam de Jonge