Uitwisselprogramma

8-06-2020 Pieter de Kok Blog

Ik had een tweeluik beloofd over ‘Wat maakt het beroep van auditor zo waardevol?’. In deel 2 wil ik dat enthousiaste statement koppelen aan de veel gestelde vraag: waarom zijn data-analyse controles die we, wij, jullie, auditors uitvoeren met behulp van uiteenlopend gereedschap, niet al in bestaande finance systemen van onze ‘controle-objecten’ geïntegreerd?

Antwoord: omdat die business case voor softwarepartijen niet goed genoeg is. Is wat mij betreft ook logisch. Een auditor die data-analyse inzet is vooral geïnteresseerd in het opzetten van analyses waarin meerdere bronsystemen zijn opgenomen; analyses “over deze systemen heen”. De oorsprong ligt hier in Starrevelds grondhouding; we zijn op zoek naar verbanden, of het ontbreken hiervan.

Finance versus een stand alone crm-systeem (omzet), finance versus een standalone urendeclaratiesysteem (salariskosten, omzet), finance versus een standalone transportsysteem (omzet) en finance versus een standalone trading platform (verzin maar iets). Zomaar wat voorbeelden uit mijn praktijk. Die verbanden willen we ook graag doortrekken naar geldbewegingen en andere externe databronnen.

Data-analyse in het finance systeem integreren als techniek heeft voor ‘omspannende’ data-analyses zoals totaalverbandcontroles (SOLL vs IST) niet heel veel meerwaarde. De complexiteit van data-standaarden, data-stekkers, data-integratie is dan te complex. Dat is de praktijk. Andersom, slimme validatieanalyses (eg btw af te dragen = omzet * 21 procent), uitzondering analyses en trendanalyses in finance tools ingebakken kan zeker, lijkt mij ook waardevol, maar zien we zelden.

Met de beweging naar tools als Python, een groot aanbod van data-analyse software en zelfs free data-analyse software, blijft mijn antwoord hetzelfde: de business case voor data-analyse in een standalone finance tool is er blijkbaar niet. Mochten softwareclubs een andere visie hebben; deel deze hier, ik hoor het graag. Een pover antwoord op mijn tweeluik: Onze rol is waardevol omdat we met inzet van technologie zekerheid toevoegen, cliënten inzichten geven die vaak nog niet bestaan. Waardevol.

Maar het voordeel van een kort antwoord is dat ik jullie kan meenemen in een ander gedachtenspinsel. Dezelfde insteek: van waarde zijn.

LinkedIn is voor mij een inspiratiebron. Ik kom er inspirerende mensen tegen, op LinkedIn is er vaak nog wel een levendige discussie en af en toe kietelt een LinkedIn-post mijn fantasie. Zo ook recent rondom een toptalent dat nu bij de AFM werkt.

Vol verbazing las ik dat dit talent na een kortstondige carrière bij een big four nu (al) in de rol van toezichthouder acteert. Bij het zien van het profiel klopte mijn accountantshart sneller. In het kader van onze eeuwige zoektocht naar nieuw talent (onze groeiblokkade) vroeg ik mij onder haar post af waarom ze niet in de auditpraktijk actief was. Niet veel later kwam het antwoord van haar big four-mentor, mede bewonderaar vermoed ik: Het talent was onderdeel van een uitwisseling met de AFM en ze kwam uiteraard terug in het big four team. Boem, weg droom.

Mijn prikkeling: waarom is er alleen een uitwisseling tussen big four en AFM, waarom is er geen uitwisseling tussen niet-oob-kantoren en AFM? Voor zover ik weet ben ik nooit benaderd. Anders heb ik nog wel een toptalent in mijn team dat graag op uitwisseling gaat met de AFM. Nog waardevoller: waarom is er geen actieve uitwisseling big four > AFM > kleinere kantoren en andersom. We hebben allemaal dezelfde drive: ons beroep beter maken. Ik zie voor mij een cross over uitwisseling.

Na de derde of vierde okb dit voorjaar kwam ik eigenlijk tot dezelfde conclusie als het gaat om uitwisseling van okb en rol van externe accountant. Wij ‘kopen’ onze okb’s deels in bij externe providers. Superprofessionals. Niets mis mee. Tegelijkertijd denk ik: uitwisselen die handel. Laat die okb-ers eens een paar audits als externe accountant in mijn praktijk draaien. Worden ze meer data-driven van, meer street smart en mijn juniors doen geweldige ervaring op. Tegelijkertijd: laat mijn externe accountants vooral bij andere kantoren in de keuken kijken, kennisdelen, leren. Eenvoudig te organiseren en heel waardevol. Beter een goed okb-team aan de voordeur dan een stel commissarissen van buitenaf (of interne toezichthouders, las ik recent), die zogenaamd ons beroep komen redden.

Ik zie nu zelden een commissaris die mij in een meeting rode wangen geeft, zodat ik denk “nou nou, die begrijpt het grotere in control plaatje”. Zelden. Oftewel: ook commissarissen zouden eens kunnen meedoen in een uitwisseling. Draai gerust twee maanden mee in een echte auditpraktijk, loop mee in de boardroom waar de discussies tussen externe accountant en directie zijn, zie hoe de BV Nederland danst rondom het thema interne beheersing. Een prachtige ervaring rijker, wellicht een illusie armer. Ik weet zeker dat een paar leden van mijn team de rol van commissaris tijdelijk willen invullen.

En om de uitwisselingsfantasie compleet te maken: onderwijs. Met name die docenten die ook verantwoordelijk zijn voor scriptiebegeleiding. Allemaal op uitwisselbasis meedraaien in de accountancy en vice versa. Docenten zien waar we inmiddels staan in de praktijk, de praktijk gaat kennisdelen met studenten. Deze week kreeg ik de zoveelste vraag van een student voor een interview (big four scriptant nota bene), met als hoofdvraag: ‘In hoeverre kan het gebruik van data-analyse door XX te YY bijdragen om jaarrekeningcontrole efficiënter uit te voeren vanaf heden?’

Vanaf heden, mijn hemel, big four, ik viel van mijn stoel. Ik nodig de betrokken docent graag uit voor een uitwisselprogramma op mijn kantoor. Na ruim 25 jaar data-analyse in de audit mag ik hopen dat docent en mentor bij de desbetreffende big four al het antwoord op deze vraag hebben gevonden.

Mocht u mij als blogger ook willen uitwisselen: geen probleem. Ik hoor graag in welke rol.

Pieter de Kok
Geschreven door:

Pieter de Kok