Vijftien jaar in de Van Nellefabriek Rotterdam

23-08-2022 Pieter de Kok Blog

Ergens in het voorjaar 2005 betrokken we ons eerste kantoor in Capelle aan de IJssel. Geen cliënten, geen medewerkers, maar veel ambitie om met onze data driven mindset aan de slag te gaan in de Accountancy & Ongoing Monitoring & Analytics wereld.

Joris Joppe  en ik met Coney en een tagline: People, Process & Control. Een groen Coney logo.

Hoe start je een club in 2005 met tien jaar werkervaring bij een Big4 maar geen echt Midden+ ondernemingen netwerk? Je gaat schrijven, heel veel blogs, artikelen en opinies. Je neemt een zeepkist mee en gaat alle businessclubs af om je verhaal te vertellen. Het was 2005, we lanceerde een eerste website, zelf in elkaar gezet.

In 2006 zijn Joris en ik vooral heel druk geweest met SOX-implementaties als consultants, Joris bij ABB en ik bij Shell. De opdracht was om een controleraamwerk van – ik weet niet meer exact –  5000 key controls terug te brengen naar 2500.

Ik kwam terecht in een geweldig team, een mix van Shell mensen en externe consultants.

Aan ideeën en creativiteit geen gebrek. Veel gesprekken over ‘detective controls’, inzet van “slimme meters” in het proces. Prachtige tijd.

Ondertussen nog geen werkende telefoonlijn. KPN kreeg het maar niet voor elkaar. We zaten al een ruim een jaar in Capelle aan den IJssel met een haperende telefoonlijn.

Een van mijn prikkelende blogs ging over de ongelofelijke chaos die wij bij het implementeren van SOX tegenkwamen en feit dat een groot deel van de energie opging in het wegwerken van achterstallig onderhoud wat betreft interne beheersing.

In 2007 een verzuchting over KPN SOX Framework. In die tijd was ik – realiseer ik mij nu – soms feller dan nu. Ik ben nu flink milder geworden.

De receptie van het verzamelkantoor klopte op de deur dat KPN naar de receptie had gebeld. Eindelijk een reactie van een KPN-monteur? Omdat de interne lijn wel werkte was de reactie “Zet maar door”. Het was niet de KPN-monteur, maar iemand van Internal Audit – of we kennis wilde komen maken rondom SOX, controls en rol toezichthouder OPTA. Weer een mooie ervaring rijker, we zijn ruim een jaar bezig geweest en KPN was een inspirerende opdrachtgever.

Coney groeide van nul naar één medewerker, naar twee, naar drie, vier en vijf en het was najaar en we waren op zoek naar nieuwe cliënten. Soms denk je bij marketing ideeën; “leuk, maar niet doen”. Het idee om LIMO TV te starten en ondernemers te bevragen hebben we wel opgepakt.

Met een grote limo haalden we (vooral) Rotterdamse ondernemers op en interviewde we de ondernemers in de limo. Op zaterdag werd dit op Rotterdam TV uitgezonden. Tijdens een van de uitzendingen zijn we gestopt bij de Van Nellefabriek. Ik was direct onder de indruk en in mijn hoofd was ik al verhuisd naar deze geweldige locatie. Helaas, wachtlijst.

Via de Rotterdamse vrienden kregen we tot onze verrassing echter vrij snel te horen dat er wel plek was voor een creatief Accountants & Analytics kantoor en zo geschiedde: we gingen verhuizen!

Inmiddels zijn we alweer vijftien jaar in de fabriek, zijn we intern een stuk of vier keer verhuisd (eenmaal brand), maar vooral door teamuitbreiding.

In 2008 zijn we overigens gestopt met SOX-implementaties, mede omdat we weinig ontwikkeling zagen op gebied van de stap naar Ongoing Monitoring en inzet slimme meters met inzet data-analyse.

De Audit en Accountancy praktijk was echter groeiende en onze passie voor data-analyse in deze twee domeinen in te zetten groeide mooi mee.

Met onze iAccountancy bedienen we een aantal cliënten in de Van Nellefabriek, maar gek genoeg zijn het er relatief weinig. In het Rotterdamse controleren we als Auditors een aantal grotere ondernemingen, gemanaged door Rotterdamse DGA’s.

Na vijftien jaar is het tijd dat we in de Van Nellefabriek meer aan de slag gaan. Onze deur staat open in de Van Nelle voor een kop koffie en kennismaking. Als accountant in de Van Nellefabriek ondersteunen we graag Rotterdamse ondernemers.

Vijftien jaar Van Nellefabriek, ik kijk er dankbaar op terug en kijk uit naar de vele jaren die nog zullen volgen in deze inspirerende omgeving! Wil je overigens zelf aan de slag in de Van Nelle, join us! We zoeken collega’s met Rotterdamse mindset…die we ook toepassen in Haarlem, ook daar zijn nieuwe collega’s welkom.

Pieter de Kok

Pieter de Kok
Geschreven door:

Pieter de Kok