Zandzakken of zandbakken

8-03-2021 Pieter de Kok Blog

Als onderdeel van mijn voorbereiding op de reeds aangekondigde online sessie met de Kwartiermakers heb ik hun laatste brief aan schaatsliefhebber Wopke eens goed doorgelezen. Zoals dat gaat zoek je dan dat ene onderwerp waarvan je hart sneller gaat kloppen, je je bloed sneller door je lichaam voelt razen en waarvan je denkt: dat is zo’n onderwerp. En laat er nu zo’n onderwerp tussen zitten!

U heeft die brief natuurlijk ook allemaal gelezen, het gaat immers om uw beroep en daar gaan de Kwartiermakers straks iets van vinden. Het was een lange brief, dus ik kan mij voorstellen dat het wat is weggezakt, maar dit is het onderwerp:

Op het gebied van innovatie hebben wij samen met de AFM verkend in hoeverre de stelling klopt dat ‘wet en regelgeving innovatie beperkt’. Daar hebben wij (vooralsnog) geen grond voor gevonden. Desondanks blijken beperkingen voor innovatie door regelgeving wel een hardnekkig beeld te zijn. Wij blijven dan ook met de sector in gesprek om te kijken wat nodig is om innovatie verder te stimuleren en welke interventies op bijvoorbeeld cultuur en gedrag behulpzaam kunnen zijn om dit hardnekkige beeld weg te nemen. Het zou daarbij mooi zijn wanneer enkele accountantsorganisaties ook daadwerkelijk gebruik gaan maken van de reeds bestaande mogelijkheden bij de toezichthouder om met innovatie te experimenteren al of niet in een sandbox-constructie.

Een zandbak! Inmiddels heb ik een LinkedIn-connectie met Hanzo van Beusekom, bij de AFM de wat vrolijker opvolger van Gerben Everts, zo lijkt het. Ik zie Hanzo op een toegankelijke manier op mijn social kanalen en in verschillende  media opvallend veel voorbijkomen. Wellicht weer zo’n ‘biased’ algoritme, waardoor je alleen dat nieuws voorgeschoteld krijgt waar je zogenaamd interesse in hebt. Hanzo: brede glimlach, positieve uitstraling, een ‘voeten-in-de-zandbak-type’, schat ik zo in.

Een zandback-constructie is denk ik een setting waarin gele mensen (u weet, ik ben donkergeel, met stevige oranje tinten) met elkaar aan het innoveren gaan. Ongeremd, geen tijdsdruk, geen budgetdruk, heerlijk in geel wegdromen, de boel de boel laten.

Nu is natuurlijk de vraag of er bij de AFM ook échte gele mensen rondlopen. De kleuren blauw en rood zullen oververtegenwoordigd zijn, zoals in de rest van ons mooie beroep, maar ik schat Hanzo geel genoeg in voor een zandbaksessie met verschillende kantoren. Ik begrijp uit de wandelgangen dat het aantal ‘sandbox-constructies’ nog op één hand is te tellen; kansen genoeg dus.

Maar als we dan in zo’n zandbak zitten, met onze nieuw gekochte schepjes en emmertjes, wat gaan we dan bouwen in die bak? Dat ligt aan ons. Ik heb zo maar wat willekeurige ideeën benoemd, maar vul gerust aan; goed voor de inspiratie.

Het real-time jaarverslag, volgend op het concept van ongoing monitoring en auditing. In Rotterdam is er Nijgh, die hebben al een waanzinnig mooi concept gebouwd voor jaarverslagen die echte verhalen visualiseren voor vandaag. Op basis van dit concept, gekoppeld aan een aantal slimme datastekkers, maken we een volgende stap naar een real-time jaarverslag, met real-time assurance.

Wat ik voor mij zie, in het licht van de gewenste transparantie, zijn cliënt & audit closing besprekingen in Clubhouse; meer transparant wordt het dan niet.

U zit nog niet op Clubhouse? We hebben vorige week als Coney-team een eerste sessie gedaan, met “wat is nog de meerwaarde van de audit?” als stelling. Iedereen kan meepraten. Werkt prima. Ze moeten wellicht nog wat Chinese serverproblemen oplossen, maar dan kunnen vanaf audit cycle 2022 alle closing meetings op Clubhouse. Banken, Belastingdienst, FIOD, RvC, leveranciers, personeel, aandeelhouders: iedereen luistert mee, kan vragen stellen en zich laten informeren. In de zandbak de spelregels uitwerken.

Assurance bij Groen, inmiddels een niet meer te stoppen ontwikkeling. Assurance bij Groen wordt groter dan Assurance bij Terugkijken. Hoe écht Groen is Groen? In 2050 kunnen we de wereld gered hebben, Bill Gates heeft er net een prachtig boek over geschreven. Met de Groene Brigade in een milieuvriendelijke zandbak de Assurance bij Groen COS uitwerken, samen met de AFM. Let’s Save That World!

Ik kan uren doorgaan, maar u begrijpt mijn punt. Zandbakken “om te kijken wat nodig is om innovatie verder te stimuleren en welke interventies op bijvoorbeeld cultuur en gedrag behulpzaam kunnen zijn om dit hardnekkige beeld weg te nemen.

Deze sessies, waarin verschillende kantoren met innovatie aan de slag gaan, lijken mij een veel beter traject dan de huidige focus op zandzakken voor de deur, bang voor het hoge water. Ik ben al langer overtuigd dat ons beroep een positieve maatschappelijke footprint heeft. Dat we fouten maken is algemeen bekend, dat doen we allemaal; ik zeker ook.

Tegelijkertijd: het is hoog tijd dat we de eeuwige en oeverloze discussies over kwaliteit, meer regelgeving en meer toezicht parkeren. Weg met de zandzakken, allemaal in de zandbak, met positieve energie! Ik hoop dat de Kwartiermakers meedoen; ze hebben een mooie reis gemaakt en die kennis zijn de emmertjes en zeefjes voor in de zandbak.

 

Pieter de Kok
Geschreven door:

Pieter de Kok