Ik gun iedereen een fantastische deal, een gouden pot met geld, eeuwige roem en heel veel media-aandacht omdat je als bestuurder van een accountantskantoor ofwel met PE in zee bent gegaan, ofwel een ander kantoor zo gek gekregen hebt om het samen te gaan doen.
Of misschien zelfs beide!
En omdat ik dat het ook echt meen: VAN HARTE!
Ik hoop wel dat iedere bestuurder ook beseft dat er ook collega’s zijn die de hele gold rush als iets zorgwekkends ervaren en de argumenten om tot die stap te komen niet herkennen.
Er zouden donkere buien boven ons beroep hangen en doemscenario’s t gedijen goed in dit gure klimaat. Ik ben dan maar bestuurder van een bescheiden clubje, we hebben wel een duidelijke visie, wellicht helpt dan, maar ik herken helemaal geen doemscenario’s en ik begrijp de paniek en run richting exit ook niet.
In mijn Jip & Janneke mindset gaat dit simpelweg om adrenaline in de partnerkamer, samen wildwest avonturen willen beleven, het grote geld en cashen; de goldrush3.0.
Er is geen noodzaak tot consolideren, tenzij je als kantoor geen visie meer hebt, geen bestaansrecht meer hebt,
Ik heb alle persberichten van de afgelopen maanden nog maar eens teruggelezen. Ze zijn volledig identiek, alsof ChatGPT ze heeft bedacht.
Alle kantoren gaan met nieuw kapitaal of nieuw verzamelde moed het arbeidsmarkt-vraagstuk oplossen. Zij zetten aan de achterkant forse retentiebonussen in om de deur dicht te houden en forse salarissen voor de gold rush gemotiveerde collega’s aan de voorkant.
Ik wens jullie veel succes. Ik heb het na bijna dertig jaar Accountancy inmiddels wel gezien. Met geld koop je geen goede mensen en zeker geen loyaliteit. Zo simpel is het.
Het enige wat wordt gecreëerd is een verdere deflatie van kwaliteit versus prijsverhouding, eigenlijk al ingezet door torenhoge inflaties afgelopen drie jaar.  Gratis bier voor de middelmaat, gefinancierd met snel #PE-geld. Niet goed.
Groter is niet sexy, is zeker niet cool. Er zijn al vier grote kantoren. Die doen het al jaren heel erg goed. Dat lijkt in de media niet zo, maar kijk naar de feiten. Waarom zou je bij een grote B-Olifant gaan werken als je een A-olifant als eerste keuze hebt?
Niets raakt of deert de Big 4. Hun reputatie en merkwaarde zijn onaantastbaar.
Ik voorzie een verdere exodus van mensen uit ons mooie beroep. Niemand wil meer druk op productiviteit, meer focus op efficiency, meer gepraat over rendement en marge.
We zijn een lerend beroep, mensen willen leren en fouten maken, daar past geen Excel-rendement mindset bij. Niet goed.
Het verhaal rondom het partnermodel is hilarisch, dat zou niet meer passen bij de huidige generatie. Dit wordt nota bene gezegd door kantoren die zelf jarenlang succes hebben gehad met partnermodellen en dito partnerinkomens.
Die besluiten even voor de generatie die het stokje wil overnemen dat dat niet meer houdbaar is. Hoe heet zoiets… Doelredenering?
Er is niets mis met het partnermodel. Ons vak is een prachtig ambacht, het is een eer om het stokje door te mogen geven aan nieuwe generatie. Dat je die nieuwe generatie aan je moet binden is een managementvraagstuk.
Er is niets mis met de gedachte dat partners er zijn om met elkaar te knokken en de kwaliteit te bewaken.
Hiernaast sloop je met #PE dat laatste beetje ondernemerschap wat er in die nieuwe generatie zit. Als je zestig, zeventig procent van je kantoor weggeeft aan #PE, welke drive blijft erachter? Niet goed.
Dan de kaart innovatie. Innovatie in AI, innovatie in ESG, innovatie in allerhande, dat kan alleen van de grond komen als je of via #PE een dure lening in je grotendeels verkochte winkel krijgt, of als je samen naar het innovatievraagstuk gaat kijken.
Ik begrijp de insteek niet om te veronderstellen dat dezelfde mensen die al jaren in de sectoren aan het ‘ondernemen’ zijn en nu hun aandelen hebben verzilverd, dan wel kantoren die al jaren aan het strijden zijn en nu samen verder gaan, super innovatieve partijen worden.
Hoezo dan?
Los hiervan, waar moet al die innovatie op worden gericht? De accountancysector, of het nu audit is of samenstel, is al in grote mate geautomatiseerd, gedigitaliseerd, er is al een kruiwagen vol technologie (ga het eens gebruiken, zou ik zeggen), dus welk groot innovatiewonder verwachten we dan nu plotsklaps?
Geen, is mijn antwoord. De #genAI hype is leuk, bijna voorbij, taken met slimme #genAI overnemen is prima, maar zolang we niet in de #GENERAL #AI, de true AI-auditor (terminator-) fase komen, is het allemaal klein bier.
Mochten we overigens wel ooit in een AI-auditor fase komen, waar AI ons denken, doen en laten als auditor of accountant overneemt, dan zijn we wel zo beetje uitgespeeld als professional, want zo ingewikkeld is ons vak ook weer niet.
Ofwel, de innovatiekaart klinkt cool, maar het is ofwel achterstallig onderhoud, ofwel voor mij heel onduidelijk waar die #PE-euro’s in gaan.
Het is allemaal wat.
We liggen als sector nog steeds onder een vergrootglas. Er zijn nog heel veel zorgen over kwaliteit, de instroom is zorgwekkend laag, maar een groot aantal kantoren zijn meer druk met zichzelf en lossen de uitdagingen alleen via persberichten op.
Maar nogmaals, beste collega’s, vrienden uit de accountancy: gefeliciteerd met de gold rush!
Wil je cashen? Bel PE. Wil je een overdrachtsvraagstuk oplossen? Bel PE. Wil je zelf niet de uitdagingen van vandaag aangaan, maar hopen dat een ander kantoor het voor je gaat doen? Ga samen en noem het fuseren, of laat je overnemen.
Wil je zelf ondernemen, met je eigen team vanuit je eigen visie, DNA en kracht blijven werken? De paarse koe tussen de grijze olifanten zijn? Blijf jezelf. Het is vallen en opstaan, maar ik heb voor jou dan bijzonder veel meer respect!
Overigens zoek ik in die laatste categorie nog mensen om nog een of twee paarse koeien in de accountancy wei te laten grazen, Coney Minds wil uitbreiden, er is genoeg ruimte voor meer data driven audit en analytics geluid in de markt.