Review Algorithms

De focus bij Coney Minds is sinds de start altijd gericht geweest op het inzetten van slimme technologie in onze dienstverlening. Tegelijkertijd heeft onze tagline altijd benadrukt dat we people minded zijn en dit ook willen uitdragen.

Het people minded zijn, slaat niet alleen op het vertellen van het verhaal achter de cijfers, maar heeft ook zeker betrekking op het feit dat wij ons als Coney Minds team heel goed beseffen dat wij onderdeel zijn van de ontwikkelingen in de wereld om ons heen. Natuurlijk maken wij ons daar zorgen over.

Als team voelen we ons daarom enorm betrokken bij thema’s rondom ‘eerlijke algoritmes’, maar ook “goed werkende, effectieve algoritmes” die in een business setting worden gebruikt.

In de afgelopen jaren is er veel geschreven over discriminerende, onjuiste of oneerlijke data-analyse oplossingen en inzet van algoritmen. LinkedIn, tijdschriften en kranten staan vol van slechte voorbeelden. Denk aan de recente Toeslagenaffaire door de Belastingdienst en inzet van algoritmes leiden tot discriminatie door lokale gemeenten. Er is maatschappelijke onrust en er zijn zorgen over hoe data resulteert in beslissingen.

  • Wij zetten slimme technologie in in onze dienstverlening,
  • wij zetten ons in voor eerlijke algoritmes’, maar ook voor “goed werkende, effectieve algoritmes” die in een business setting worden gebruikt,
  • Wij bieden u en uw stakeholders vertrouwen,
  • Wij nemen uw team mee, onder leiding van een ervaren auditor,
  • Wij geven u het vertrouwen om met moderne technologie uw strategie uit te voeren.

Ondernemingen en organisaties

Ook binnen ondernemingen en organisaties zien wij dat het gebruiken van data-analyse en algoritmes niet altijd resulteert in het behalen van de vooraf geformuleerde business doelstellingen. Dit soms tot grote teleurstelling.

Een ding is zeker, het verder digitaliseren van bedrijfsprocessen en managementbeslissingen gaat niet zonder het toepassen van data-analyse en de verdere inzet van algoritmes. Wij helpen u  als CFO, Chief Data Officer, controller, DGA (en anderen) met het toetsen van betrouwbare data-analyse- en algoritme-oplossingen. Hierdoor kunt u deze met vertrouwen inzetten en bouwt u aan vertrouwen voor uw stakeholders; Open Up The Analytics & Algoritmes.

Florijnz MKB data sciene rapport

Hét rapport waarin inzicht wordt gegeven in de 50 snelst groeiende Nederlandse MKB-bedrijven die actief zijn op het gebied van Data Science consultancy én/of het leveren van Data Science toepassingen.

Download

Framework

Voor het beoordelen van algoritmes zijn wereldwijd verschillende initiatieven opgestart. In Nederland, in Europe, in de US en in andere delen van de wereld. In Nederland heeft de Rekenkamer een normmodel ontwikkeld. Een model geeft richting aan de beoordeling van een algoritme.

Het toetsingskader van de Rekenkamer bestaat uit 5 perspectieven op algoritmes. Voor elk perspectief zijn de belangrijkste risico’s geformuleerd. Aan elk risico is een onderzoeksvraag verbonden. Door de vragen te beantwoorden en een score te geven, wordt het voor de gebruiker duidelijk in welke mate de risico’s beperkt worden bij het gekozen algoritme. Hoe groot de risico’s voor een specifiek algoritme zijn, hangt van 2 dingen af:

  • de mate waarin geavanceerde technieken in het algoritme worden toegepast,
  • de impact van het algoritme op de ondernemer, burger en andere stakeholders

We gebruiken binnen Coney Minds meerdere normkaders, afhankelijk van de setting. Uiteraard stemmen wij vooraf de kaders af ten behoeve van de beoordeling van het algoritme.

Voorbeeld Algoritme voor bepaling verkoopkorting voor afnemers

Een onderneming in de retailsector heeft een nieuw algoritme laten ontwikkelen, in feite een beslissingsboom voor het toekennen van kortingen aan online klanten.  De hoogte van de korting en de frequentie waarmee kortingen wordt toegekend, is mede afhankelijk van de besteding van klanten per maand en per product (omzet en marge).

De beslissingsboom omvatte een cruciale fout. De beste klanten ontvingen een relatief lagere korting dan klanten die sporadisch op de website online aankopen deden. De relatieve marge voor deze laatste groep was uiteindelijk negatief. We hebben het algoritme ontleed en de fout hersteld.

Een blog van Pieter de Kok

Open Up The Blackbox

Ergens in 2014 of 2015 liep ik Frank van Geffen tegen het lijf. Ik zat in mijn process mining happy flow en was druk bezig om mijn mede-auditors in accountancyland te overtuigen dat process mining in de audit toch wel écht heel waardevol kon worden.
Vervolgens een tijdje met Frank en andere process mining-liefhebbers dit prachtig stukje techniek verder op de kaart gezet. Nooit kunnen beseffen dat process mining zo groot zou worden in termen van aantal softwareleveranciers, consultants en coaches. Ik las dat zelfs de godfather, de grondlegger van process mining, tegenwoordig voor een commerciële club werkt. Zo gaat dat.

Lees de gehele blog
In 3 overzichtelijke stappen

Onze Werkwijze

1

Wij definiëren de onderzoeksvragen

Vooraf definiëren we de onderzoeksvragen en gaat een team van data-analisten en data-science professionals, onder leiding van een ervaren auditor, met uw eigen team aan de slag. Door een toetsing vooraf en gedurende de inzet van een data-oplossing en/of algoritme, wordt veel vertrouwen aan de juiste werking toegevoegd.

2

Kennisdeling

Wij combineren onze specifieke kennis over thema’s (bijvoorbeeld risk & control), domeinen (bijvoorbeeld finance, audit, risk management) en sectoren met kennis van technologie en data-analyse. We geven u het vertrouwen om met moderne technologie uw strategie uit te voeren.

3

Data-analyse

Als Coney Minds team zijn we sinds 2005 actief op snijvlak van data-analyse en audit. In de afgelopen jaren werken we aan integratie van process mining, machine learning en data-visualisatie in onze dienstverlening.

Andere services