Analytics voor ondernemers

Krijg inzicht in je eigen bedrijf

Ondernemers willen begrijpen wat de oorzaak is van afwijkingen ten opzichte van doelstellingen. Dat betekent dat er naast relevante managementrapportages gericht op het in kaart brengen van financiële en bijvoorbeeld ESG-prestaties, ook behoefte is aan meer diepgaande (business) analyses zoals oorzaak- en uitzonderingsanalyses.

Onze data-driven managementrapportages halen de data automatisch op uit relevante bronsystemen en worden op basis van een vooraf afgesproken frequentie automatisch geüpdatet. Ondernemers zien in slimme dashboards hoe belangrijkste prestaties zich ontwikkelen. Wij maken dashboards op maat, en geen generieke dashboards.

Wanneer het gaat om verdieping, om oorzakenanalyse bij afwijkingen, stemmen wij vooraf de waaromvraag af.  Oorzaak- en uitzonderingsanalyses zijn bijvoorbeeld gericht op omzet- en margeanalyses op product- en klantenniveau en / of analyses van diensten en/of producten zonder facturatie. Het gaat altijd om het verkrijgen van relevante inzichten en het oplossen van ondernemingsvraagstukken.

Heb je vragen over analytics? Wij adviseren je graag!
0900 024558
info@coneyminds.nl

Op maat ingericht tableau systeem

Sinds 2010 werken wij met Tableau. Tableau is de meest geavanceerde  datavisualisatieoplossing welke momenteel in de markt beschikbaar is. Met Tableau kunnen wij van data razendsnel relevante informatie maken. Via Viewopties die 24/7 beschikbaar zijn kunnen wij de relevante inzichten delen en updaten.

Laat je informeren

Ondernemers willen relevante inzichten

Elk financieel pakket, dan wel operationeel systeem heeft tegenwoordig een dashboard. Dit zijn generieke dashboard die soms toereikend zijn om snel inzicht te krijgen in day-to-day onderwerpen. Ze raken echter nooit de kern, ze sluiten zelden aan op vraagstukken die de ondernemer raken. Iedere ondernemer, iedere onderneming is uniek. Wij vertalen deze unieke kenmerken naar een dashboard op maat voor ondernemers. Deze datagedreven management dashboards voldoen aan een aantal kenmerken:

  • Op maat
  • Focus op wat relevant is voor de ondernemer
  • Toegang tot onderliggende transacties
  • Automatische updates op basis van vooraf overeengekomen frequentie
  • Aanpasbaar aan nieuwe omstandigheden

Laat je informeren

Wij werken graag samen met ondernemers die onze datagedreven mindset delen. Deze samenwerking ontstaat uit de gedeelde mindset dat het sturen op relevante inzichten de ondernemer in zijn kracht zet. Focus op Wat Gaat Goed, Wat Moet Beter?

Wanneer blijkt dat prestaties structureel achterblijven bij verwachtingen of dat trends ontstaan die afwijken van patronen uit het recente verleden, dan is dat het moment om de onderliggende businessvraagstukken verder te onderzoeken. Dit zijn de oorzaak- en uitzonderingsanalyses. Vooraf bespreken we de scope, bespreken we doorlooptijd en de fees voor deze aanvullende analyses. De bevindingen delen we integraal via slimme visualisaties in onze Dataportal die draait die draait op Tableau.

Recente ondernemingsvraagstukken voor ondernemers zijn:

  • Inzicht in ontwikkeling van omzet en marges en analyses van afwijkingen van prestaties ten opzichte van interne normen en/of verwachtingen
  • Inzicht in de ontwikkeling van kasstromen en oorzaakanalyse van bewegingen in kasstromen die vooraf niet waren gepland. Inclusief een verdiepend inzicht in betaalgedrag van leveranciers en debiteuren.
  • Verdiepend inzicht in de betaalomgeving van de onderneming en analyse van bijhorende transacties per betrokken medewerker
  • Analyse van ESG-prestaties ten opzichte van interne normen

De roadmap naar inzicht met analytics

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. In mi purus, fringilla vel posuere vitae, pellentesque non massa. Integer iaculis nec eros vel volutpat. Morbi eu consectetur erat.

Demo aanvragen
1

Strategie uitwerken

Vooraf bespreken we de  waaromvraag: welke analyses zijn relevant, welke slimme meters geven de gevraagde inzichten? We bespreken ook de frequentie van de updates van de slimme meters en het follow-up proces: wat doen we met de uitkomsten?

We luisteren en vertalen de slimme meters naar benodigde data-elementen en bijhorende KPI-definities. We hebben periodiek overleg om de slimme meters te verfijnen en aan te passen nieuwe normen en verwachtingen.

Op het moment dat er een behoefte is voor verdere oorzaak en/of uitzonderingsanalyses, bespreken we vooraf de scope en diepgang en aanvullende kosten om deze analyses.

2

Dashboard ontwikkelen

Het ontwikkelen van het dashboard start met een ‘concept’. Hierin worden de slimme meters gedefinieerd en voorbeeldvisualisaties gedeeld. Samen bespreken we hoe de relevante inzichten op de meest waardevolle manier gedeeld kunnen worden.

3

Data koppeling

Een belangrijk onderdeel van het proces is het samen in kaart brengen op welke wijze de benodigde data-elementen die in onderliggende bronsystemen zijn geregistreerd kunnen worden ontsloten. Kan dit bijvoorbeeld automatisch via een API-koppeling, of is een maatwerk data-extractie oplossing nodig?

4

Dashboard 24/7

Op basis van een vooraf besproken frequentie worden de dashboards automatisch geüpdatet. In Tableau dat draait binnen onze Dataportal werken we met Viewlicenties. Deze licenties zijn aan een persoon gekoppeld. Via een beveiligde omgeving heeft iedereen 24/7 toegang tot deze View-licenties via laptop of device.

5

Uitzonderingen & trends

Een data-analyse is zeer efficiënte manier om relevante inzichten te verkrijgen. Het wordt pas echt effectief op het moment dat er follow-up wordt gegeven aan uitzonderingen ten opzichte van verwachte prestaties of trends. Wij zullen actief meekijken en meedenken en waar nodig het initiatief initiëren om verdiepende oorzaak- en uitzonderingsanalyses uit te voeren.

Heb je vragen over analytics? Wij adviseren je graag!
0900 024558
info@coneyminds.nl

dikke titel

Relevante inzichten helpen bij het maken van de juiste keuzes. In een continu veranderende wereld zal een onderneming mee moeten bewegen en uitdagingen moeten oppakken. Wat gaat goed, welke vraagstukken vragen verdieping en nader onderzoek?

Binnen iedere onderneming is enige vorm van managementinformatie beschikbaar. Vaak een verzameling van Excel-documenten die historisch is ontstaan. Een overvloed aan data, maar niet per se een overvloed aan informatie.

We zien in de praktijk dat de vraag naar relevante inzichten altijd in beweging is en dat hiernaast sommige vraagstukken met diepgang moeten worden onderzocht om oorzaken van afwijkingen en teleurstellende prestaties op te lossen.

We maken graag kennis met datagedreven professionals. Met ondernemers praten we graag verder over hoe we hun zorgen kunnen wegnemen door focus op de juiste vragen, het beschikbaar stellen van relevante inzichten en waar nodig verdiepende analyses op ondernemersvraagstukken uit te voeren.

We schakelen goed met financials. Door onze achtergrond in Audit en het bredere accountancyveld begrijpen we de financial. We denken actief mee bij het inrichten van een relevant financieel dashboard met aandacht voor financiële prestaties, het transparant maken van risico’s en signaleren van uitzonderingen.

Dit doen we ook graag in samenwerking met businesscontrollers, waar de focus nog meer ligt op business performance. Waar ontstaan afwijkingen, hoe interpreteer je trends en waar liggen kansen om data om te zetten in relevante businessinzichten. In een meer businessgeoriënteerd dashboard krijgt ESG/CRSD inmiddels een plaats, maar ook is vraag naar operationele prestaties.

Onze samenwerking met auditors ligt in ons DNA als data-driven auditors en analisten in het bredere assurance domein. We hebben de afgelopen jaren een groot aantal collega-accountantskantoren ondersteund met concrete Audit Analytics support. We zijn daarbij nooit in de lead van een audit, maar helpen het team met een set van data-driven audit werkstappen. Dit omvat datascripting, analyse en visualisatie van de bevindingen ten behoeve van het auditdossier.

Steeds meer toezichthouders (commissarissen, raden van toezicht) willen concreet inzichten hebben in de organisatie waar ze op toezien. De periodieke PowerPoint presentaties zijn natuurlijk nuttig, maar anno 2025 is er de mogelijkheid om als een toezichthoudersteam zelf inzicht te krijgen in de feitelijke KPI’s, trends en onderliggende feiten. We maken graag samen met de onderneming, organisatie, een doorkijk die relevant is voor toezichthouders. Veelal is dit een set bredere slimmere meters die verschillende relevante onderwerpen raken.