Tableau Conference 2022

2-06-2022 Ferry Jong Blog

Twee weken geleden heb ik samen met Onno de Tableau Conference 22 (TC22) in Las Vegas bezocht. Sinds 1,5 jaar heb ik binnen Coney Minds een dubbelrol van Senior Assistent accountant | data-analist waardoor ik in mijn huidige werkzaamheden ongeveer de helft van de tijd met Alteryx en Tableau werk. Recentelijk heeft dit geleid tot een dashboard die wij tijdens de jaarrekeningcontrole gaan gebruiken. Dit dashboard bestaat uit een visuele jaarrekening waarin de gebruiker van de balans of winst-en-verliesrekening de mogelijkheid heeft om te downdrillen naar de jaarrekeningposten, grootboekkaarten en journaalposten. Reden voor Coney Minds om mij samen met Onno naar TC22 te sturen om mij nog meer kennis te laten maken met de wereld van Tableau. Waarin Onno jullie in zijn blog heeft meegenomen door de nieuwe functionaliteiten die eraan zitten te komen, wil ik jullie in dit blog meenemen door mijn persoonlijke reis de afgelopen 1,5 jaar in Tableau met hier een daar tips & tricks en inspiratie om zelf met Tableau aan de slag te gaan.

De start van mijn reis

Mijn reis begint eigenlijk al voordat ik à 2,5 jaar geleden bij Coney Minds in dienst kwam. Hiervoor werkte ik als BI-consultant met Qlikview en Qlik Sense, een andere BI-tool die samen met Tableau en Power BI volgens de Gartner Magic Quadracht de leiders in de wereld van BI-tools zijn. Ik moet bekennen dat ik in het begin erg moest wennen aan Tableau. Hoewel Qlik Sense en Tableau Desktop allebei datavisualisatie tools zijn, zit er duidelijk verschillen tussen beide. Zonder daar al te veel op in te gaan, is voor mij het grootste verschil dat Qlik meer coderen en Tableau meer drag-and-drop is, mede doordat Qlik in de backend de ETL heeft zitten. Tableau is in 2018 gestart met ETL in Tableau Prep, maar bij Coney Minds maken wij gebruik van Alteryx (wat op dit moment nog superieur is aan Tableau Prep). Waar Alteryx overigens heel gebruiksvriendelijk en intuïtief is, ervaarde ik dat niet zo met Tableau. Het kostte veel moeite om tool enigszins onder de knie te krijgen. Mede door in de avonduren een online hands-on training op Coursera te volgen is de eerste basis gelegd.

kendeCOS en NOWorkbook

Als ik iets geleerd heb in het verleden, is het wel dat je het meeste leert van eigen projectjes bouwen. Tijdens hands-on cursussen werk je met ‘schone’ data en werkt altijd alles, maar in de praktijk is het veelal weerbarstiger. Het eerste project dat ik in Tableau ben gestart is het kendeCOS dashboard. Op aanraden van collega Stefan van den Ende ben ik in februari 2020 gestart met kendeCOS, een dagelijkse quiz van Kriton over Nederlandse controlestandaarden (NV COS). Na verloop van tijd was ik erg benieuwd naar mijn ontwikkeling. Welke standaarden scoor ik goed? Aan welke standaarden moet ik meer aandacht besteden? Ik heb de resultaten in een Excel-bestand opgeslagen en ben gaan visualiseren in Tableau. Het resultaat is hieronder weergeven.

Eén van de andere projecten is het NOWorkbook (samenvoegsel van Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) en Tableau Workbook). Op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft het UWV een register NOW gepubliceerd met hierin gegevens van bedrijven die een voorschot hebben ontvangen. Dit dashboard is ook door Pieter gedeeld op LinkedIn en werd goed ontvangen door het publiek.

Zoals eerder aangegeven loop je in de praktijk vaak tegen problemen aan. Op dat soort momenten ben ik vaak op het forum van de Tableau Community en YouTube terecht gekomen. Als je net start met Tableau, of zelfs als je er al enige ervaring mee hebt, raad ik de YouTube-playlist Learning Tableau? Follow this playlist van sqlbelle ten zeerste aan. Hierin worden alle concepten van Tableau behandeld. Van een uitleg voor beginners over Rows en Columns, het verschil tussen dimensions vs measures en discrete vs continuous, hoe filters werken en wat het verschil is tussen groups en sets tot een uitleg voor de meer ervaren gebruikers over het gebruik van date fields, calculations (row level, aggregate, level of detail, table calculations), parameters, map layers en actions. Waar ik ook veel van heb opgestoken zijn de video’s van Andy Kriebel, lid van de Tableau Visionary Hall of Fame. Voor veel charts in het kendeCOS dashboard ben ik door hem geïnspireerd, waaronder ook de wat geavanceerde technieken, zoals het downdrillen met parameter actions.

Tableau Conference 22

Ik ben met de intentie naar TC22 gegaan om een completer beeld van de tool en de wereld eromheen te krijgen. Ik ben blij om te concluderen dat na de drie dagen een heel nieuwe wereld voor mij open is gegaan. Waar ik hiervoor zelf veel ad-hoc over het internet aan het struinen was op zoek naar goede tutorials en inspiratie heeft de conferentie mij structuur en handvatten gegeven.

Het mooie aan de Tableau community is dat het één grote familie van data enthousiastelingen is die zichzelf de #DataFam noemen. De familie komt bij elkaar op Tableau Public, het gratis platform om visualisaties tet maken, met elkaar te delen en hun eigen online visualisatie portfolio te bouwen. Dagelijks selecteert het Tableau Public team een ‘Viz of the Day’ waarin de mooiste visualisatie van de dag in het zonnetje wordt gezet. Het mooie van de visualisaties op Tableau Public is dat het voor iedereen te downloaden is, uit elkaar kan worden gehaald en opnieuw opgebouwd kan worden zodat men van elkaar kan leren. En over leren gesproken. Er zal tal van Communities, zoals Workout Wednesday en MakeOverMonday, waarin je wekelijks met challenges wordt uitgedaagd. Voor de beginners onder ons is er ook de Workout Wednesday Essentials.

Verder kent de Tableau Community Visionaries, Ambassodors en User Groups. De Visionaries zijn de  leiders in de Tableau community. Zij kennen de tool door en door, helpen andere gebruikers beter te worden en delen tips & tricks met de community. Veel landen hebben hun eigen Tableau User Group waarin enthousiastelingen bij elkaar komen om best practices te delen, nieuwe features te bespreken en met elkaar in contact te komen.

Als kers op de taart heb ik op TC 22 kunnen genieten van het fenomeen Iron Viz. Dit is ’s werelds grootste datavisualisatie competitie waarin 190 deelnemers begin 2022 zich probeerden te plaatsen voor de finale in Las Vegas. In de finale moesten de finalisten in 20 minuten een visualisatie bouwen over de ontwikkeling van de wereldwijde geletterdheid onder jongeren in de afgelopen jaren. Uiteindelijk ging Will Sutton er met de hoofdprijs van $ 15.000 (waarvan $ 5.000 voor een goed doel naar keuze) vandoor. Bekijk hier de winnende visualisatie van Will Sutton.

Wrap-up

Elke keer als je denkt dat je de tool beter begrijpt en onder de knie begint te krijgen, gaat er weer een wereld voor je open met nieuwe dingen die te ontdekken vallen. Dat maakt Tableau enerzijds in het begin zo lastig, maar als je het accepteert, ook zo mooi. Je bent nooit uitgeleerd!

Wilt u ook starten met Tableau? Via Tableau Public is er de mogelijkheid om een gratis een account aan te maken en te starten met visualiseren. Bekijk YouTube video’s of volg een online cursus, neem deel aan challenges op communities, start met eigen projecten en u heeft een heel goede basis gelegd. Bent u recentelijk gestart en loopt u tegen bepaalde problemen aan? Dan hoop ik u via dit blog handvatten te hebben aangereikt zodat u verder kunt. Mocht u nog steeds vastlopen, neem dan gerust contact op zodat wij kunnen kijken wat wij voor u kunnen betekenen!

Ferry Jong
Geschreven door:

Ferry Jong